Te pliki cookie są niezbędne dla prawidłowego działania strony. Umożliwiają nam m.in. zapamiętywanie
wyrażonych przez Ciebie zgód, wybranych ustawień, zawartości formularzy itp. Możesz zablokować techniczne
cookies w ustawieniach swojej przeglądarki, ale wówczas system może przestać działać lub nie działać
poprawnie.
Turecka demokracja w praktyce – Komentarz walutowy z dnia 20.03.2025
Wydawać się mogło, że wiadomością dnia będzie konferencja prezesa FED. Już rano masowe aresztowania opozycji w Turcji, nazywane w niektórych mediach zamachem stanu, przejęło to miano. Dzisiaj od rana obniżki stóp procentowych w Szwajcarii.
Czytaj dalej »Dyplomacja telefoniczna – Komentarz walutowy z dnia 19.03.2025
Świat liczył na pokój na Ukrainie, a dostał brak ataków na infrastrukturę krytyczną i mecz hokeja. Dobre dane z USA umacniają dolara przed decyzją w sprawie stóp procentowych. W tle inflacja w Kanadzie wymyka się spod kontroli.
Czytaj dalej »Inflacja spada od umiejętnego liczenia – Komentarz walutowy z dnia 18.03.2025
Jak pokazuje praktyka, jeśli ceny nie przestają rosnąć tak szybko, to może trzeba zmienić metodę liczenia. Słabe dane dolara powodują, że amerykańska waluta znów szuka dna. W tle inwestorzy znów przychylnie patrzą na Rosję, mimo jej kuriozalnych żądań.
Czytaj dalej »Portfele odetchnęły z ulgą – Komentarz walutowy z dnia 17.03.2025
Tempo wzrostu cen w Polsce okazało się mocno przeszacowane we wstępnych odczytach – 4,9% to nadal dużo, ale brzmi lepiej niż 5,3%. Optymizm w USA wyraźnie spada, a dane z Chin cieszą inwestorów, za wyjątkiem tych, którzy inwestowali w nieruchomości.
Czytaj dalej »Odarci z marzeń, czyli kredytobiorcy po konferencji prezesa RPP – Analiza techniczna z dnia 14.03.2025
EUR/USD znów w górę po chwilowym odreagowaniu. Niższe wskazanie inflacji w Polsce za luty, po zmianie wag koszyka konsumpcyjnego. Nowe projekcje NBP odsuwają w czasie rozpoczęcie luzowania monetarnego. USD/PLN poniżej 3,85, w tle posiedzenie Fed w przyszłą środę. Złoto na nowych szczytach, 3 tys. USD za uncję już odhaczone.
Czytaj dalej »